Hur man sanerar kattkiss

Katter är väldigt renliga djur och när de bajsar eller kissar utanför lådan så finns det bakomliggande orsaker till detta. Deras beteende är en signal om att något är fel, och det är viktigt att ta reda på orsaken bakom och rätta till den.

Det kan vara att något inte står rätt till med hälsan och det borde kollas hos veterinären. Det kan vara så att katten inte tycker om sin sandlåda – var den står, om det är en med eller utan tak, vad det är för typ av sand; det kan vara stressrelaterat osv. Och okastrerade katter kan också strila och markera, något som brukar sluta när de blir kastrerade.

Sanerakattkiss

Men – hur tar man effektivt bort katturinlukt och fläckar?

Man kan ta bort bakterier och en del av det som som katturin innehåller med diverse produkter, bland annat med DAX Ytdesinfektion och då känner man ingen eller väldigt lite lukt.
Dock gör katterna det (de har betydligt känsligare luktsinne än människor) och det kan trigga dem att strila igen.

Det är för att urinsyra inte går att ta bort/bryta ner med någonting förutom enzymer, och mot det fungerar inte Dax eller grönsåpa.
Urinsyra består av kristaller som inte är lösliga och som binder väldigt hårt till ytan. De traditionella rengöringsprodukterna kan varken lösa eller ta bort urinsyra pga det. Man ska inte rengöra med ångrengörare heller direkt, då ”bakar man in” urinsyrakristaller ännu hårdare in i ytan.

Det som fungerar bäst är tvättmedel med enzymer och diskmedel för diskmaskin eller speciella produkter som tex Ecodor och andra produkter med enzymer. Citron, ättika och vinäger kan fungera i viss mån, pga att den innehåller vissa av de verksamma enzymerna.

Annars är halveringstid (tills 50% bryts ner) för urinsyra – 6 år! Det betyder att efter 6 år skulle fortfarande 50% av urinsyran vara kvar (resten sönderfaller) och katterna skulle kunna känna den, och ev strila på samma ställe igen.

När vi hade en strilande fertil hane på besök hos oss, hade han en strilfest i vårt arbetsrum för att imponera på sin dejt. Efter att han åkt hem beställde jag Ecodor på nätet, men först gnuggade jag golvet där han strilat med citronhalvor, efter att jag torkade golvet med vatten och grön såpa). Det fungerade utmärkt för att ta bort lukterna så att jag inte kunde känna dem. Sen kom det Ecodor (tvättade med vatten däremellan).

Jag körde två gånger med Ecodor, lät det vara kvar i en dag efter varje omgång (ytan borde vara blöt, annars slutar enzymerna fungera). Grön såpa och vatten igen. Efter det släppte jag in min katt Albert och såg om jag missat någonting; om han nosade sig fram till ett ställe, då körde jag med Ecodor igen. Ingen av våra katter kände någonting konstigt efter den andra omgången ! :)

Man kan tvätta textilier i tvättmaskinen med diskmaskinstvättmedel / tablett istället för vanligt tvättmedel. Man kan använda program som tvättar från 30 upp till 60 grader. Använd sköljmedel som vanligt.

Man kan använda andra liknande medel med enzymer, som tex Urine Off eller Scent Stop. Jag har endast testat Ecodor.

Lycka till med att sanera efter en kissolycka hemma!

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates