Kastrater

Våra katter är framför allt våra älskade familjemedlemmar. Vi har inte omplacerat en enda katt än, eftersom de alla trivs bra ihop och med oss och vi har en harmonisk flock. Kastrater är de mysigaste katterna som finns. De med tar hand om våra kattungar när vi har en kull och ger stabilitet och lugn till flocken.

Leroy, Jossan och Albert har också i avel tidigare, innan de blev glada kastrater. Leroy är pappa till en kull, där Miii, Jossan, Noora och Gandhi föddes. Albert är far till en siameskull i Sverige och en i Norge. Jossan är mamma till fyra underbara kullar.

Miii blev kastrat när hon var kattunge. Maven, blandraskatten, var också kastrerad som liten. Hon har aldrig använts i avel, eftersom hon är en blandraskatt (dock kan blandraskatter användas i godkända och kontrollerade avelsprogram, tex för att bredda den genetiska basen eller införa/förbättra önskade egenskaper hos en kattras).

* * *

Maven (svartsmoke blandras)

Maven är vår första katt. Hon är blandras. Hon föddes i april 2006 (tror vi, hon och hennes syskon hittades när de var några veckor gamla). Hon är väldigt smart och kärleksfull. Dessutom är hon den enda av våra katter som får följa oss på våra promenader i en närliggande skog. Hon följer oss utan koppel, alltid nära oss, som en vältränad hund skulle en del säga.

Maven är äldst i kattgruppen. Det höjer hennes status, och det är bra; siameser är katter med stor integritet och personligheter och inte alla katter av andra raser tycker om att bo tillsammans med siameser; de måste ha en del pondus och integritet själva för att trivas bra med siameser och för att gruppen ska vara harmonisk. Maven är vår snällaste katt. Hon har milt temperament och gillar att tillbringa tid utomhus så mycket som möjligt, helst med oss. Läs mer om Maven här.

Leroy (IP S*Ädelsiam’s Bad Bad Leroy Brown, lilamaskad siames)

Leroy, IP S*Ädelsiam’s Bad Bad Leroy Brown eller bara Leroy kom till oss i mars 2007. Han är en lilamaskad siameskille, väldigt social och charmig och bästa vän med de andra tre katterna. Han tar hand om alla. Maven verkade vara uttråkad och ensam under dagarna, medan vi var på jobbet. Vi ville skaffa siameser innan vi fick ta hand om Maven, som var ute efter ett permanent hem. Vi blev förälskade i henne och så stannade hon kvar hos oss.

Sedan kom Leroy i bilden. Han föddes 11.12.2006. Den första natten han kom till oss låg han ovanpå oss i vår säng; han stirrade på oss med sina vackra ögon, som en liten utomjording. Vi kommer aldrig att glömma det.

Vi såg hur Leroy interagerade med katter av sin egen ras och förstod att han behöver en siameskompis för att bli en riktigt lycklig katt. Maven gillar Leroy väldigt mycket, men hon är mindre social än han är. Till exempel ville Maven inte sova sked med Leroy, och det ville han jämt. Hon gjorde det när Leroy var en kattunge, och så var det bra med det. Maven tycks tro att Leroy är onormalt social! Men det är så siameser är. Så fick vi Jossan.

Jossan (CH S*Me-Na-Yak Call Me Josephine Brown, lilamaskad siames)

JossanCH S*Me-Na-Yak Call Me Josephine Brown är Leroys dotter från den enda kullen han fick innan han blev kastrat. Hennes mamma är en blå siames som heter Hannah. Hannah och Leroy fick fyra friska, stora och högljudda kattungar. Två av dem är blå och två lilamaskade siameser. (Blå är samma som brunt pigment, bara ”utspätt” och lila är ”utspädd” choklad. ) Jossan var en minikopia av sin far som kattunge, och har förvandlats till en vacker smal hona som är en enmans katt – Jelena-katt i hennes fall. Hon bryr sig inte om andra människor. Leroy avgudar henne och vice versa. Leroy tog väl hand om Jossan och praktiskt taget uppfostrade henne. I början blev Maven inte glad när ännu en vit, högljud kattunge kom för att leva med oss, men hon accepterade Jossan och nu slickar hon henne och leker med henne på samma sätt som med Leroy.

Miii (S*Me-Na-Yak Charlie’s Number One Angel, blåmaskad siames)

MiiiS*Me-Na-Yak Charlie’s Number One Angel kom för att bo hos oss under våren 2009. Hon är Jossans kullsyster, men hon bodde mestadels med sin mamma och halvbror det första året av sitt liv. Hon hittade ett nytt hem när hon var kattunge, men tyckte inte om det, eftersom hon var den enda katten. Hon var deprimerad och spenderade det mesta av sin tid under sängen.

Siameser är sällan glada som ensamkatter, de behöver både människor och kattsällskap, och vi skulle rekommendera en annan Oriental eller Siames som sällskap. Dessa katter är flockdjur, de är inte riktigt som ”andra, vanliga” katter. De beter sig mer som lejon än tigrar så att säga. Miii kom till oss eftersom vi planerade att avla på Jossan och tänkte att sedan hitta ett hem till Miii och en kattunge tillsammans. Men vi blev förälskade i Miii, och hon stannade kvar.

När Miii kom fick Leroy äntligen en brottningpartner och Jossan och Maven tyckte att det var så skönt; de tyckte aldrig om hans dagliga uppmaningar att brottas. Miii är mycket intelligent, kanske är hon den smartaste av våra katter; hon är en perfekt siames. Miii är väldigt tillgiven; hon spinner, hon pratar, hon tar till alla slags knep för att få en att få sitta bredvid henne och leka med henne eller klappa henne och hon är mycket lekfull. Hon gillar att bo hos oss och nu, med alla kattkompisar, är hon en glad katt igen.

Albert (IP SE*La Voix Albert, Foreign White)

AlbertIP  SE*La Voix Albert, född 2010-05-23 Jossans son Albert från A-kullen. Det fanns sju kattungar i kullen och han var den enda vita siamesen (Foreign White). Han föddes sist och, fyra veckor efter det var han den första som ’dödade’ leksaker, medan han genererade massor av ljudeffekter.

Vi trodde att Albert var tjej tills han fylde tre veckor. Vi kallade honom för Miss Piggy för att han var mest skär i färgen; hans päls var kort. Tre veckor gammal blev han Mr Piggy, men nu kallar vi honom för Bebis eller bara – Albert. Vi kunde inte låta honom flytta ut och lämna oss, så vi köpte ett nytt hus för att få tillräckligt med plats för oss och fem katter. Katterna älskar huset och vi måste jobba långa dagar för att de ska få behålla det.

Alla de stora katterna älskar Albert och tycker om att köra med honom (eller bara försöker). Han älskar att apportera (hans favoritleksak är en vit Ikea mus) och han är glad för det mesta. Men, han är ju en siames, med massor av åsikter om saker och ting och ibland får vi veta allt om hans tankar och önskningar.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates