Albert

Albert (IP SE*La Voix Albert, SIA w67)

AlbertIP SE*La Voix Albert, född 2010-05-23 är Jossans son Albert från A-kullen.
I vår första kull fick vår älskade Jossan sju underbara kattungar. Det var första kullen för både mamma och pappa katt. Pappa var den enda vita fertila hanen i Sverige och vi hoppades på att sätta tillbaka Foreign White på kartan i Norden. Det har aldrig funnits särskilt många vita siameser här, men 2010 såg det mörkare ut för deras framtid än någonsin.

Jossan och Albert, 4 veckor

Vi förstod när kattungarna var runt tre veckor gamla att en av dem verkligen var helvit! Det var en tjej, trodde vi, och hon var så söt och rosa och fick ett inofficiellt namn – Miss Piggy! När vi förstod att hon var en pojke blev han Mr Piggy, men nu kallar vi honom för Bebis eller Albert (han är döpt efter Albert Einstein).

Vår älskling var lite mindre än hans syskon; han föddes sist och var lång och slank i typen, som mamma sin. Både han och hans syskon växte så att det knakade. Han föddes ju sist, men han var den första som ’dödade’ en fjädervippa, med massor av speciella ljudeffekter när han bara var några veckor gammal.

A-kullen, 4 veckor

Det var inte planen från början, men vi förstod att vi måste behålla honom så vi köpte ett hus för att få tillräckligt med utrymme för oss och 5 katter. Katterna älskar huset och vi trivs bra här också.

Albert, 6 veckor

Som ung hade Albert en liten identitetskris, verkade det som; han ville inte vara vit, utan försökte smälta in i sin omgivning (och javisst är det roligt att leka i öppna spisen, men av någon konstig anledning måste man bada efter det).

Albert, ”bicolor”

Men med tiden har han förstått att han måste kämpa för sin ras överlevnad och blev far till fyra underbara kattungar i Norge och fem i Sverige. En av hans vita döttrar, Arista, är kvar hos sin uppfödare i NO*Aceso katteri i Oslo och en annan, Jelly Belle, hos Viska’s i Sverige. Vi hoppas på att hans fina temperament, intelligens och andra bra egenskaper går vidare i avel via hans döttrar. Albert är numera en lycklig kastrat.

Albert är fascinerad av arbete; han kan sitta i timmar och titta på folk som jobbar. Ibland hjälper han till med inredning; speciellt runt jul.

Albert, jul 2011

Han hjälper till med mycket som vi inte gör rätt; han har öga för detaljer.

Albert, jul 2010

Om Albert hade ett jobb, tror vi att han skulle vara inredningsarkitekt.

Hjälpande tass

Albert älskar att apportera (favoritleksakerna är vita möss och en rosa gris från Ikea) och han är nästan alltid väldigt glad och nöjd. Men han är ju en siames med många åsikter och ibland berättar han för oss om allt han tycker.

Albert blabla

En annan av hans identitetskriser – varje december går Albert igenom en ‘jag är en vit ekorre’ fas. Det brukar gå över.

Albert, den vita ekorren

Albert älskar alla andra katter, stora och små. Här ligger han i katthuset med två av sina små syskon från B-kullen.

Albert med sina små syskon

Albert har ett underbart temperament, men han är lite speciell och det är en stor del av hans charm. Jag glömde nämna att vi ibland kallar honom för Dexter (som från TV-serien).

Albert som Dexter

Det är så att Albert regelbundet genomför rituella mord på sina offer (leksaker); oftast dränker han dem i en vattenskål och arrangerar dem på ett speciellt sätt som involverar andra objekt. Han är mycket stolt över sina skapelser och jamar när han är färdig för att vi ska komma och ge honom beröm.

Alberts skapelse

Matte bloggar regelbundet om Albert och hans kattkompisar här (på engelska). För de som vill veta mer om vita siameser finns det en sida här som Janne (NO*Aceso) och Alberts matte Jelena (SE*La Voix) har skapat tillsammans (man kan välja språk – engelska, svenska eller norska).

Albert, 20 månader

Ett porträtt på Albert, målat av Anna.

Albert, ritat av Anna

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates